Mum lekesi yaşam alanlarında ya da kıyafetlerde leke bırakabileceğinden mum lekesi nasıl çıkar? Sorusunun yanıtı sıklıkla merak edilir. Şık bir kıyafete yemek masasında yer alan mum damlayabileceği gibi evdeki bir halının ya da masa örtüsünün üzerinde de mum lekesi ile karşılaşılabilir.
Koltukların üzerine damlayan bir mum kumaşın dokusuna zarar verebilir ya da leke bırakabilir. Mobilyaların üzeri için de bu durum geçerli olabilir. Mum lekesi oluşması durumunda yapılabilecek bazı işlemler bilinirse hızlı ve kolay bir müdahale de söz konusu olur.
Mum lekesi çıkarma işlemleri sayesinde mobilyaların, kişisel eşyaların ya da farklı malzemelerin zarar görmesi engellenebilir. Mum damlaması durumunda ne yapılacağını bilmek olaya müdahale etme açısından gereklidir. Mumun kuruması ya da kurumadan önce müdahale edilmesi gerekli ise nasıl bir tavır sergilenmeli doğru anlaşılmalıdır.
Mum kurumadı ise buz aracılığı ile donması sağlanarak bulunduğu yüzeyden kazındıktan sonra kalan parçalar alınmalıdır. Bunun yanı sıra donmuş bir mum da sert bir cisimle kazınabilir. Cismin keskin olmaması ve yüzeye zarar vermemesi bu noktada dikkat edilmesi gerekenlerden biridir.
Kıyafetlerde mum lekesi oluşması durumunda pratik yöntemler hakkında bilgi sahibi olmak işleri kolaylaştırır. Evde basit yöntemler ile mum lekesi için çözüm üretilebileceği gibi gereklilik halinde temizleme firmalarından da destek alınabilir. Bunun yanı sıra bazı lekeler anında müdahale edildiğinde kalıcı olmaz.
Kıyafetler söz konusu ise ne tür bir dokumadan üretildiğinin bilinmesi gerekir. Bunun için de kıyafetin içinde yer alan kullanma talimatı incelenmelidir. Bazı kumaş türleri özellikleri nedeni ile profesyonel bir temizlik hizmetine ihtiyaç duyabilir.
Sentetik bir kumaş ile pamuklu dokumalar arasında farklar vardır. Buna rağmen mum damlaması durum unda kurumuş olan mum kalıbı kumaşın üzerine bir kâğıt havlu konularak ütü yardımı ile çıkarılabilir. Ütü sayesinde mumun kurumuş yapısı sıvılaştırılır ve kâğıt havlu ile kolayca alınabilir.
Mum kalın bir tabaka şeklinde ise ütü ile sıvılaştırmadan önce kalın tabakanın inceltilmesi uygun olur. Bunun için kesici bir alet kullanılabilir. Bıçak ya da kaşık gibi malzemeler bu işlem sırasında kullanılabilir. İşlemi gerçekleştirirken kumaşa zarar vermemeye dikkat edilmelidir. Kesici aletler kumaşta hasara yol açabileceğinden dikkatli olunmalı ya da küt uçlu bir malzeme tercih edilmelidir.
Halıda mum lekesi oluşması durumunda ise mum kalın bir tabaka şeklinde oluşmuşsa bunun kazınması gerekir. Kazıma işlemi yapılırken dikkatli olunmalıdır. Halıya zarar vermeden tabaka alındıktan sonra bir ütü yardımı ile kâğıt havlu kullanılarak halıdaki mum eritilir. Ütü yerine saç kurutma makinesi de tercih edilebilir. Bu cihazlar sayesinde sıcak hava aracılığı ile mumun alınması sağlanır.
Kâğıt havlu kazınmış olan mum lekesinin üzerine konulmalı ve bu işlemleri yaparken halı yumuşak hareketlerle temizlenmelidir. Kâğıt havlunun üzerine ütü konularak bir süre beklenir ve ısınan ütünün mumu eritmesi takip edilir. Bu süreçte ütünün dairesel hareketler halinde hareket ettirilmesi gerekir.
Ütü kullanmak istemeyenler için bir diğer çözüm önerisi de donmuş olan mumun üzerine buzluktan çıkarılan buz kalıplarını koymaktır. Bu sayede mum tabakası daha katı hale getirilerek sert bir cisim yardımı ile halının üzerinden kazınabilir.
Halıdaki mum lekesi üzerine konulabilecek kağıtlar arasında yağlı kâğıt da bulunur. Kâğıt havlu yerine yağlı kâğıt ütünün altına konduğunda aynı işlem tekrar edilebilir. Bu işlemler evde basitçe ve hızlı bir şekilde yapılabilecek öneriler arasında yer alır.
Halıdan mum tabakası çıkarıldıktan sonra bulunduğu alan bir halı temizleme şampuanı ile güzelce temizlenmelidir. Bu şampuanların içeriğinde yer alan leke çıkarıcı özellikler sayesinde doğru bir temizleme yöntemi ile leke kısa sürede giderilebilir.
Halı ya da koltukta oluşabilecek bir mum lekesi çıkarılırken kimyasal ürün kullanmamaya dikkat edilmelidir. Kimyasal içerikli her tür ürün halı, mobilya, koltuk gibi eşyalara ya da giysilere zarar verebilecek özelliklere sahiptir. Bu nedenle temizlik işlemleri sırasında rast gele bir ürün seçilmemesi uygun olur.
Mobilyalarda oluşan mum lekeleri etkilediği alana bağlı olarak değişir. Mum lekeleri daha ziyade koltukların dış yüzeylerine zarar verebilir. Mobilyada mum lekesi oluşması halinde mum tabakası donduktan sonra ya da kurumadan önce müdahale edilebilir. Ahşap dokular üzerinde oluşan mum tabakası kuruduktan sonra sert bir cisimle ve yumuşak hareketlerle mobilyaya zarar vermeden alınabilir. Daha sonra da temiz bir bez aracılığı ile mobilyalar için özel üretilen yüzey temizleyiciler ya da arap sabunu gibi doğal içerikli ürünlerle mobilya silinmelidir.
Koltuk gibi dokulu yüzeylerde mum lekesi oluşmuş ise öncelikle mum tabakası giysilerde ya da halılardaki işlemlere tabi tutulur. Bunun için bir ütü yardımı ile hareket edilmesi en uygun yoldur. Ütünün altına konması gereken yağlı kâğıt veya kâğıt havlu da unutulmaması gerekir.
Bu işlem dikkatli bir şekilde yapılmalı ve eşyalara hasar verilmemelidir. Tabaka alındıktan sonra ise temizlik sürecine geçilebilir. Ilık bir su aracılığı ile ve koltuk için uygun bir yüzey temizleyici kullanılarak mumun olduğu bölge dairesel ve yumuşak hareketlerle silinmelidir.
Mum lekesi için evde çözüm önerileri basit bir şekilde uygulanabilir. Bu tarz bir işlem için ihtiyaç duyulan bir ütü, saç kurutma makinesi, kâğıt havlu, yağlı kâğıt ve temizlik malzemeleridir. Ilık su ile hazırlanmış bir temizleme suyu halı, kilim, mobilya ya da farklı yüzeylerde kısa sürede sonuç verir. Giysiler de mum tabakası alındıktan sonra temizlenmelidir.
Mum lekesi çıkarılacağı zaman bazı ipuçları hakkında bilgi sahibi olmak işleri kolaylaştıracaktır. Bunun yanı sıra dikkate alınması gereken uyarılar da ihmal edilmemelidir. Mum lekesi için öneriler kısa sürede lekenin giderilebilmesi açısından gereklidir.
Mum lekesi uzman temizleyici yardımı bazı durumlarda gerekli olabilir. Giysiler için kuru temizleme aracılığı ile bu işlemler yapılabilirken mobilyalar için de koltuk temizleme firmaları ya da halı yıkma firmalarından profesyonel destek alınabilir.
Ayrıca mum lekesi kıyafetlerde ise uygun temizlik malzemesi kullanılmalıdır. Bunun yanı sıra halı ve koltuk gibi eşyalar ya da parke ve mobilya gibi yüzeyler için mum lekesi temiz bir bez yardımı ile silinmelidir. Bu tür eşyalar için de uygun yüzey temizleyiciler lekenin kısa sürede çıkması açısından gereklidir.