Minimalist Dekorasyon Nedir? Minimalist Dekorasyon Nasıl Yapılır?

EKLENME TARİHİ: 30 Mart 2023

Ev dekorasyonunda en son yılların favori akımı minimalizm. Minimalist dekorasyon temelini modern stilden alan ve orijinin sadelik olan bir anlayış. 20. yüzyılın ikinci yarısında 1960’larda doğan bu dekorasyon anlayışı diğer stiller gibi bir sanat akımının yansımasıdır. Zamanla ev dekorasyonuna da hâkim olan minimalizm bir yaşam felsefesi olarak da benimsedi. Zaten bu benimseyişin ardından zihinlerde ettiği yer dekorasyona somut biçimde yansıdı.

Minimalist Dekorasyon Nedir?

Minimalist dekorasyon nedir sorusuyla birlikte zihinlerde uyanan ilk imge sadeliktir. Zira minimalizme göre dünyadaki her şey bir amaca hizmet eder. Pratik fayda çerçevesinde bir amacı olmayan hiçbir nesneye dekorasyonda yer yoktur. Ancak insan ihtiyaçlarına göre belirlenen obje ve mobilyalar minimalist dekorasyonda kendilerine yer bulabilir.

Eşyanın kölesi olmaktan çıkarak sadelik sayesinde özgürleşen insan minimalizme göre sanılanın aksine yalınlığı savunurken basitliğin de karşısında durmalıdır. Dünyanın değişmesi sonucu yetersizlik duygusunu eşyalara sahip olarak gidermeye çalışan insan, minimalist dekorasyonla objelerin mahkûmu olmaktan kurtulabilir. Böylece bu dekorasyon anlayışı ile mekandaki sadelikle ruhsal dinginliğe ulaşılmış olur.

 Minimalist Dekorasyon

Minimalist Dekorasyon Nasıl Yapılır?

Sadece ihtiyaç duyulan mobilya ve aksesuarlara yer verilmesi temeli üzerine kurulmuş mimimalist dekorasyon bazı ilkeler çerçevesinde gerçekleştirilebilir. Bu ilkeler şunlardır;

  • “Minimum eşya, dingin zihin” felsefesinden hareket eden minimalist anlayışa göre mekâna konumlandırdığınız her şeyin kullanılabilir olması gerekir. Örneğin oturma grupları arasında işlev görmeyen bir koltuğunuz varsa dekorasyonda ona yer yoktur. Ya da yemek masanız fazla büyük olmamalıdır. Sandalyeleriniz evde yaşayan insan sayısında fazla ise bu minimalizmin ilkelerinin dışına çıktığınızı gösterir. Bu sadece büyük mobilyalar için geçerli değildir. Ayrıca giysileriniz, mutfak eşyalarınız ve ev aksesuarlarınızda yeterli sayıda ise fazlasına sahip olmaya gerek yoktur. Küçük eşyaların azalması gardırop ve dolap gibi büyük mobilyalara da ihtiyacın azalmasına sebep olur. 
  • Minimalizmin odağında sadelik vardır. Minimalist anlayış nesneleri sadece nesne olarak görmemizi, onlara ayrı bir anlam yükleyerek objeyle duygusal bir bağ kurmamızı yadsır. Buradaki sadelik orijini nesneye köle olmamak anlamına gelebileceği gibi nesnelerin işlevsel olmasına da dayanır. Kullanılabilir eşyalar dekorasyonda yer almalıdır. İşlevsiz objeler minimalist dekorasyonu yansıtmaz.
  • Yalınlık ve sadelik basitliğe kaçmamalıdır. Asıl olan fazla eşyalardan arınmak ve yalın bir estetiğe imza atmaktır.
  • Minimalizm renk ve desen kullanımında da sadeliği çağırır. Soft renkler bu anlayışta sıkça yer bulur. Özellikle bej ve beyaz minimalist dekorasyonun en çok kullanılan renkleridir. Sadeliğin temiz ve net bir görünümle iç içe geçtiği bu anlayış ferah bir ortam yaratmak için de idealdir. Ruhu dinlendiren renkler, gözü yormayan desenler minimalist dekorasyonun sac ayaklarını oluşturur. Bu doğrultuda dekorasyonunuzu minimalizme yaklaştırmak için pastel renkleri ton sür ton kullanarak desensiz eşyalar edinebilirsiniz.
  • Minimalist dekorasyonun ilkelerinden bir diğeri uyumdur. Ahenkli bir ortam zihni ve gözü yormaz. Uyum birbirini tamamlamayı gerektirir. Bu da ahenk yaratan mobilyaların ve aksesuarların bir arada olmasına dayanır.

Bir mekânın aydınlık ve ferah gözükmesinin anahtarlarından bir az eşya kullanımı ise diğer etken aydınlatmadır. Minimal bir dekorasyona ulaşmak için doğal aydınlatmalar esastır. Bu da geniş pencereler ve gün ışığı alan bir ortam demektir. Aydınlatmalar da ise sarı güneş ışığı tercih edilmelidir.

Paylaş :
T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.