Salon ve oturma odaları her gün mutlaka kullandığımız alanlar olduğu için bu alanlarda koltuk seçimi yapmak son derece önemlidir. Dinlenmek ve konuk ağırlamak için ideal olan oturma odası ve salonlardaki koltuklar rahatlık sağlamalı ve ev sahibinin tarzını tam olarak yansıtmalıdır. Ancak, bu mekanların dekorasyonunda kullanılacak koltukların konforu ve estetiği kadar kolay temizlenebilir olması da ciddi bir gerekliliktir. En sık işlev gören mobilyalar olan koltukların tüm diğer eşyalar gibi belirli zamanlarda temizlenmesi koltuk nasıl silinir ve temizlenir? sorusunun ayrı bir ehemmiyet kazanmasına neden olmaktadır.
Koltuk temizliği yapılırken koltuğun kumaş yapısının ve bu kumaşın özelliklerinin atlamaması şarttır. Koltuğunuzun kumaş yapısını baz alarak bir temizlik yöntemi belirlemeniz doğru ve iyi bir sonuç almanızın anahtarı olacaktır. Bu doğrultuda kadife, süet, deri ve pamuklu kumaşlardan üretilen koltukların nasıl silinmesi ve temizlenmesi gerektiği ile ilgili tavsiyelerimizi dikkate almanızda fayda var.
Temizlenmesi kolay olmayan kumaşlardan biri kadifedir. Dolayısıyla kadife kaplı koltuk yüzeylerinin silinmesi ve lekelerin çıkarılması sizi zorlayacaktır. Kadife kumaş fitilli bir yapıya sahip olduğu için oluklar arasına kir ve lekelerin birikmesi olasıdır. Ayrıca bu oluklu yapı kumaşın temizlik sırasında kolayca yıpranmasına neden olur. Kadife koltukların temizliği için sert yapıdaki fırçalar kullanılmaz. Bunun için yumuşak ve pamuklu bir bez ile sıvı hafif formüllü deterjanları tercih etmeniz uygundur. Deterjanı doğrudan koltuğa püskürtmeniz kadifenin yapısını bozarak koltuğun renginin değişmesine yol açabilir. Bu noktada deterjanı bez üzerine püskürtmeniz ve bezi kumaş üzerinde yukarıdan aşağı hareket ettirmeniz iyi bir sonuç almanızı sağlar. Kadifeye benzer biçimde hassas kumaşlarla kaplı süet ve tay tüyü koltuklar da kadife koltuklar gibi nazikçe temizlenmeli ve yumuşak bir bez ile az deterjan kullanılarak silinmelidir.
Deri yüzeyler genellikle kaygan yapıda olduğu için leke tutmazlar. Bu nedenle diğer koltuk çeşitlerine göre deri koltukların silinmesi ve temizliği daha rahat yapılabilir. Ancak deri koltuk temizliği çamaşır suyu ya da bulaşık deterjanı gibi etkili ürünlerle yapılmaya da uygun değildir. Çünkü yoğun kimyasal içeren temizleyiciler deri koltukların solmasına ve zarar görmesine neden olur. Bu yüzden deri kaplı yüzeyi olan koltuklarınızı doğrudan suya batırıp iyice sıktığınız nemli bir bezle silmenizi öneririz. Silme işleminden sonra ise deri koltuklar mutlaka su çekecek yapıdaki başka bir bezle kurulanmalıdır.
Pamuklu kumaşlarda genellikle sıvılar içeri kısa sürede geçer ve leke yüzeyde kalır. Çok sağlıklı oldukları için tercih edilen pamuklu kumaşlarla kaplı koltuklar da aynı şekilde sıvıyı çabucak emerek koltuğun süngerine geçirir. Bu da koltuk üzerinde büyük lekelerin kalması demektir. Bu koltukları silmek için doğal malzemelerin kullanılması uygundur. Bu malzemeler suya karıştırılan aspirin ve soda olabilir. Pamuklu yüzeylere sahip koltuk takımlarıayrıca Arap sabunu ve bir miktar karbonat yardımı ile leke ve kirlerden arındırılabilir. Bu koltukları silerken bezi dairesel ve yumuşak hareketlerle kumaş üzerine bastırarak hareket ettirmeniz uygun olacaktır. Özellikle Arap sabunu kullanacaksanız miktarına dikkat edin. Çünkü pamuklu kumaşlar kir ve lekelerde olduğu gibi deterjanları da hemen çeker ve deterjan lekesi oluşumu bu kumaşlarda kolayca meydana gelebilir.