Koltuk, Halı ve Yataktan Kan Lekesi Nasıl Çıkar?

EKLENME TARİHİ: 28 Mart 2023

Kan lekesi görebileceğiniz en zorlu kirler arasında. Üstelik kurudukça çok daha zorlu hale dönüşen yapısıyla inatçı kirler dediğimiz sınıfın favorisi. Özellikle lekenin kumaşlı dokuya sahip koltuk, halı ve yatak gibi eşyalarda olması işleri iyice çığırından çıkaracak duruma getirebilir. Neyse ki her zorlu lekenin aslında pek de sanıldığı gibi güçlü olmadığını anlamanızı sağlayacak temizlik yöntemleri var. Hep de denenmiş… İşte koltuk ve halı gibi eşyalarınızı kan lekesinden temizlemenin basit ve kolay adımları!

Kan Lekesi Nasıl Çıkar

Kan lekesine karşı soğuk sudan gelen hijyen.

Yok artık dediğinizi duyar gibiyiz çünkü genel olarak kan lekesine karşı yapılan en önemli müdahale yöntemleri arasında sıcak su var. Bu yöntemin ilk akla gelen müdahale tarzı olmasında diğer kirlerde işe yaramasının etkisi oldukça yüksek. Peki kan lekesinde işe yaradı mı? Hayır… Şimdi doğrusunu öğrenmek için buradasınız ve sıcak su yerine soğuk suyla halı, yatak veya koltuk üzerindeki kan lekesine müdahale etmeniz gerektiğinin farkındasınız.

Uygulama…

  • Kan lekesinin olduğu yüzeye buz aküsü bastırın veya soğuk suyla yıkayın.
  • Daha sonrasındaysa bir fırça veya temiz bez yardımıyla çitileyin.

Sıcak su neden kan lekesini temizlemez?

Sıcak su kanı iyice seyreltir ve koltuk gibi kumaş dokusuna sahip yüzeylerde daha derine işlemesine neden olur. Soğuk suysa tam tersi bir etki gösterir. Kanın donmasına veya pütürleşmesini sağlar. Böylece soğuk su veya buz aküleriyle müdahale edilen kan lekesi üzerine çitileme yapıldığında kan lekesi küçük kalıplar halinde yüzeyden dışarıya atılır.

Karbonat: kan lekesine karşı doğal bir temizleyici güç.

Çok uzun süredir halı veya koltuk gibi döşemelerinizde kan lekesi oluştuysa bu lekeye karşı hiçbir deterjan başarılı bir temizleyici olmayabilir. Peki her evde varlığı şüphesiz olan karbonatı bir çözüm olarak kullanmak aklınıza geldi mi? Hemen garipsemeyin çünkü bugün en kral temizleyici maddelerinde yer alan sodyum laure etken maddesine göre kan üzerinde daha iyi temizleyici etkilere sahip sodyum bikorbanat işin başrolünde. Bu da halıdaki kan lekesinin çok hızlı bir şekilde çözülmesine ve dışarıdan soğuk suyla yapacağınız çitilemeyle kısa süre içerisinde kan lekesinden kurtulmanıza yardımcı olur.

Uygulama…

  • Kan lekesinin bulunduğu alana yeteri miktarda karbonatı dökün
  • Soğuk sudan geçirilen bez veya fırça ile çitileme yapın.

Sonuçtan gayet memnun kalabilirsiniz.

Keskin sirke küpüne bile zararsa kan lekesine neler yapabilir?

Hemen hemen her evde yer alan sirkeyle kan lekelerine karşı koymanız mümkün. Özellikle beyaz sirke, kan lekeleri üzerinde önemli bir temizleyici etkilere sahip. Sirkeye bu özelliğini veren detaysa sirke içerisinde doğal olarak açığa çıkan asetik asit. Kurumuş kan lekelerine nüfuz eder ve onları parçalara bölerek yapıştığı yüzeyden bir nevi kazır. Bu noktada öne çıkan beyaz sirke olsa da, bazı ev hanımları tarafından ev temizliğinde zaten keşfedilen elma sirkesi de aynı etkileri gösterme konusunda yardımcı olabilir.

Uygulama…

  • Halı, yatak veya koltuğa sirkeyi uygulayın. Dilerseniz sirkeyi sprey kabına koyun ve kan lekesinin olduğu noktaya yeteri miktarda püskürtün.
  • Birkaç dakika bekledikten sonra tercih ettiğiniz deterjanla birlikte çitileme yapın.

İşte bu kadar…

İksir gibi deterjan formülüyle kan lekelerine son verin.

Kan lekelerine karşı fabrikasyon deterjanlarının çoğu etkisiz. Bu nedenle kurumuş kan lekelerine yönelik pratik yöntemler daha çok ön planda. Bu yöntemler arasında kendi deterjanınızı yapmanız da var. Üstelik oldukça etkili bir formüldür ve kan lekelerine karşı kesin bir çözüm sunar. İşte o formül…

Uygulama…

  • 1 tatlı kaşığı tuz ve nişastayı suyla karıştırıp macun haline getirin.
  • Macunu kan lekesi üzerine dairesel hareketlerle yayın.
  • 10 dakika kadar bekleyin. Daha sonra orta sertlikte bir süngerle çitileme yapın.

Sonuç harika!

Pratik bir yöntem daha deneyin: Diş macunu

Diş macunu da kan lekesini temizlemek için bir çözüm. Ancak çok kuru veya üzerinden önemli bir zaman geçmiş kan lekelerinde çözüm sunmayabilir. Sadece yüzeye yeni bulaşan kanın kumaşlı doku içerisine nüfuzu engeller ve kolayca temizlenmesine yardımcı olur. Dolayısıyla diş macunu, kan lekesi bulaşan yüzeye hızlı bir müdahale aracı gibi çalışır. Yapmanız gereken ufak bir miktar macunu lekenin üzerine gezdirmek ve biraz beklemek. Ardından çitileme yaparak lekeyi çıkartmanız mümkündür.

Bonuslar…

Hiçbir Şekilde Halıdan Çıkmayan Kan Lekesine Çözüm

Yeni nesil halıların en önemli özelliklerinden biri anti-bakteriyel yapıları. Bu sayede kiri tutmaz ve içerisine hapsetmez. Ancak her halı bu kadar şanslı bir özelliğe sahip olmadığında kan lekesine karşı tüm gardını indirir. Bu da lekenin iyice halı dokusuna yayılmasına neden olur. Bu tip kan lekelerini temizlerken soğuksular, sirkeler, karbonatlar gibi kan lekesine karşı çözüm olan yöntemler de sizi çaresiz bırakır. Elbette bir çıkış yolu daha var. İşte detaylar…

Halıdaki zorlu kan lekesine karşı kesin çözümlerden birini amonyak esaslı bir karışım oluşturur. Yapmanız gereken içerisinde amonyak bulunan bir yemek kaşığı kadar amonyağı yarım çay bardağı soğuk suyla karıştırmak. Karışımı doğrudan halı üzerine veya leke koltuktaysa koltuk üzerine uygulamamaya dikkat edin. Kağıt havlu veya bez yardımıyla uygulama yapın. Bu yöntem oldukça zorlu kan lekelerine karşı en iyi çözümlerden biridir.

Halıdan Kan Lekesi Nasıl Çıkar

Kan Lekesi Neden Koltuktan Çıkmıyor?

Kan lekesi, gerçekten zorlu bir leke ve bazı yüzeyler için durum daha da vahim hale gelebilir. Örneğin, evinizdeki koltuğa damlayan kanı fark etmediyseniz ve üzerinden belirli bir zaman geçtiğiyse çıkması oldukça güç bir hale gelir. Bazı koltuk kumaşları, koruyucu yüzeyleri sayesinde kan gibi zorlu kirlere karşı hijyenini korumayı başarır. Ama çoğu koltuk için böyle bir koruyucu özellik söz konusu değil ve kan lekesi istenecek en son durum.

Kan lekesi, koltuktaki kumaş dokusuna iyice işler ve yerleşir. Bu durum temizleyici maddelerin kana ulaşmasını zorlaştırır. Bu nedenle bazı durumlarda kan lekesini çıkarmak için sabırlı olmak gerekir. Bu süreçte en iyi şey kan lekesini fark ettikten sonra ilk müdahaleyi yaptıktan sonra ertesi gün yeniden temizlik için zaman ayırmak gerekir. Bu şekilde kan lekesinin tutunduğu kumaştan yavaşça ayrıldığını fark edebilirsiniz.

Son Sözler…

Koltuk, halı ve yatak gibi önem verdiğiniz eşyalara kan lekesinin bulaşmasını önlemenin en iyi yollarından biri örtü kullanmak. Dekoratif koltuk örtüleri veya yatak için alezler en iyi koruma uygulamaları arasında. Yine de kan lekesine maruz kalan alanlar olabilir ve bu tür bir durumda sıcak su yerine soğuk suyla ilk müdahaleyi yapmanız gerektiğini unutmayın. Ardından yukarıdaki pratik yöntemlerle kan lekesini kolayca temizleyebilir, lekenin daha zorlu bir hale dönüşmesini engelleyebilirsiniz.

Paylaş :
T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.