Berjer Ne Demek? Berjer Koltukların Tarihçesi

EKLENME TARİHİ: 24 Mart 2023

Tüm yaşam alanlarında tercih edilen mobilyaların başında gelen berjer koltuklar, konumlandırıldıkları mekâna şıklık ve konfor getiren ürünlerdir. Fransa’da saray mobilyası olarak ortaya çıkan berjer, arkalığı yüksek, oturma alanı geniş ve iki tarafında kolluk bulunan taht benzeri tekli koltuklara verilen gelen addır. “Berjer” kelimesinin kökeni ise bu mobilyanın doğduğu yer olan Fransa’dan gelir.

Fransızca bir sözcük olan “berjer” çoban kelimesine karşılık gelir. Bir koltuk türüne bu ismin verilmesinin nedeni berjerin kral tahtına benzemesi ve bu koltukların mekanlardaki diğer mobilyalara liderlik eder biçimde olmasıdır. Yumuşak bir dokuda ve maksimum konfor anlayışıyla dizayn edilen berjer koltuklar “baş koltuk” ya da “ana koltuk” isimleri ile de anılır. Bu adlandırmalar özellikle berjer ilk zamanlarında kullanılmaktaydı. Çünkü 17. yüzyılda saraylarda ve asillerin malikanelerinde berjerler oturmaya yarayan birer mobilya olmaktan çok bir statü ve güç sembolüydü.

 Berjer 1

Berjer Koltukların Tarihçesi

15. yüzyılın Rönesans akımından sonra 17. yüzyıla kadar gösterişli mobilyalar Avrupa’da revaçtaydı. Özellikle saray ve malikanelerde bir statü ve soyluluk göstergesi olarak kullanılan mobilyalar arasında tek kişinin oturmasını sağlayan tabureler sıkça yer almaktaydı. Bu süslü ve ihtişamlı arkalıksız ahşap ürünler olan taburelerin yerine 17. yüzyılın sonunda Fransa’da tekli koltuklar üretilmeye başlandı. Bu koltuklar yüksek sırtlıkları bulunan ve oturma yeri oldukça geniş berjerlerden başkası değildir. Kollukları sayesinde konforu maksimum hale getiren berjer koltuklar ahşap ve döşemeden meydana geliyordu. Kraliyet tahtlarını andıran bu koltuk tipi öncelikle Fransa olmak üzere tüm Avrupa’ya yayıldı.

İlk olarak barok tarzın etkisiyle ihtişamlı bir görünümü olan berjerlerin ahşap kolluk ve başlık kısımlarında çarpıcı oymalar vardı. Kaplama kumaşlar ise ağır ve desenliydi. Rokoko akımının etkisi ile bu oymaların stili değiştirildi. İtalya ve Fransa’da çok daha gösterişli berjerler imal edilmeye başlandı. Adeta birer sanat eserini andıran bu koltukların yapımı fazla maliyetli olmaya başlayınca berjerlerin daha çok sadeleştiği görüldü. Bu sadelik en çok 19. yüzyılın başlarında etkili oldu. Yine bu yüzyılda berjer koltuklar sadece saraylarda ve soyluların evlerinde değil, halkın evlerinde de yer almaya başladı. Bu yıllardan sonra berjerler, koltuk takımlarının içindeki parçalar olarak algılanmaya başlandı ve liderlik konumu yitirdiler.

 Berjer 2

Berjer Modelleri

Ortaya çıkışından bu yana vazgeçilmez mobilyalar olan berjer koltukların günümüzde pek çok farklı stile uygun olacak şekilde üretilen çeşitleri bulunmaktadır. Klasik tarzın yanında modern stile uygun varyasyonları da mevcut olan berjer koltukların en güzel modellerini Evgör’den edinebilirsiniz.

Evgör’ün klasik koltuk takımları arasında en çarpıcı örneklerini bulabileceğiniz berjerlerden ilki Cihangir Berjer. Altın varaklı olan bu model ahşap oymaları ile göz dolduruyor. Gürgen iskeleti ve desenli kaplamasıyla dikkat çeken Cihangir Berjer koltuktan başka klasik sitili sevenlerin gözdesi olmayı başaran sırt kısmı kapitone Monaliza Berjer ile silinebilir birinci sınıf kumaş kullanılarak imal edilen Vektora Berjere de sitemizden göz atabilirsiniz. Klasik stilde favorisi koyu renk kaplama olanlar için ise tavsiyemiz Sancak Berjer.

Yaşam alanlarınızda daha modern bir hava yaratmak istiyor ve berjerin rahatlığından vazgeçemiyorsanız tercihiniz Gucci ve Mercan Lüks Berjer ile Graves ve Akron lüks berjerler olabilir. Berjer koltuklarda farklı bir tasarım arayanlara ise Sahara Lüks tekli koltuk modelini öneririz. Sade modeller için de Ayesfa Füme Berjer ile Diva Klasik Berjer modellerini tercih edebilirsiniz.

Paylaş :
T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.