Altın Varak Nedir? Kullanım Alanları Nelerdir?

EKLENME TARİHİ: 24 Mart 2023

Çoğunlukla klasik mobilyalar ile son dönemde çok popüler olan ve konfor ile klasiğin güzelliğini bir arada barındıran luxury mobilyalarda gördüğümüz altın renkli süslemeler, mobilyanın ihtişamlı ve şık görünümünün doruklara ulaşmasını sağlar. Bu süslemeye altın varak adı verilir. Peki, eklendiği mobilyanın estetik değerini artıran ve mobilyanın bulunduğu mekânda çarpıcı bir görünüm elde edilmesini sağlayan altın varak nedir?

Altın varağın ne olduğunu anlamak için önce “varak” kelimesini tanımlamamız gerekir. Varaklama, madenlerin işlemden geçirilerek inceltilmesi ve bu ince levhanın süsleme sanatında kullanılması uygulamasına verilen addır. Varak kelimesinin anlamı ise yapraktır. Türkçedeki tam karşılığı yaprak olan varak sözcüğü dilimize Farsçadan geçmiştir. Aslında bu tanımın mantığı oldukça açıktır. Çünkü varaklamada işlenen maden yaprak gibi incecik hale getirilir. Bu nedenle varak sözcüğünün yaprak olarak adlandırılması zihinlerde yaptığı çağrışıma çok uygundur.

Varağın altın madeninden elde edilmesi ise “altın varak” kavramını ortaya çıkarmıştır. Altın çıkarılması ve işlenmesi son derece maliyetli bir maden olduğundan her mobilyada varaklama işlemi altından yapılamaz. Altın görünümdeki süslemelere ulaşılmasını sağlayan bir varaklama işlemini mobilyalara uygulamak için altın ile aynı renge sahip olan başka madenler de kullanılabilir. Böylece maliyet düşürülmüş olur ve estetik ile ihtişamdan ödün verilmeden mobilya uygun fiyata satın alınabilir.

 Altın Varak 1

Altın Varağın Kullanım Alanları Nelerdir?

Ülkemizdeki tarihi Osmanlı’ya dayanan ve kültürümüzde önemli bir yeri bulunan altın varak en çok İslam el sanatlarında biri olan tezhipte kullanılır. Tezhip İslam’ı anlatan kitapların kapak ve içlerinde bezeme yapma sanatıdır. Tezhip sanatında yaprak inceliğinde levhalar haline getirilen altın ayrı bir işlemden geçirilerek boya formuna çevrilir ve kâğıda aktarılır.

Restorasyon alanında da uygulanan varaklama işlemi bu alanda da altın madeni ile yapılır. Tarihi binalar, çerçeveler, tablolar ile antika mobilyalar ve eski eşyalar altın varaklarla süslenerek ilk günkü hallerine kavuşturulabilir.

Mobilya alanında da uygulaması bulunan varaklama işleminde doğrudan altın ya da altın renginde başka madenlerden yararlanılır. Mekânın daha lüks ve çarpıcı bir görünüme kavuşmasını sağlayan altın varaklı mobilyalarda varaklama işlemi ahşap kısımlara yapılır. Mobilyanın daha zengin bir dizayna sahip olmasını sağlayan altın varak, oymaların üzerine uygulanır. Klasik ve günümüze damgasını vuran luxury mobilyalarda sıklıkla karşımıza çıkan altın varak işlemeler mobilyanın kol, taç kısmı ve ayak kısımlarında görülür.

 Altın Varak 2

Altın Varaklı Mobilyaların Özellikleri

  • Altın madeninin lüksünü ve güzelliğini yansıtan altın varaklı mobilyalar konumlandırıldıkları mekânın estetik değerini artıran ürünlerdir.
  • Altın ile varaklanmış mobilyaların oymaları çarpıcı ve ihtişamlı bir görünüm sunar.
  • Kıymetli bir maden olan altın ile varaklanmış mobilyaların maddi değerleri de yüksektir.
  • Altın varaklı mobilyaların yüzeyi diğer mobilyalara göre daha uzun süre çizilmeden ve zarar görmeden kalabilir. Çünkü altın madeni yıpranmaya karşı ahşap yüzeylerden çok daha dayanıklıdır. Bu da altın varağın mobilya üzerinde sağlam bir cila görevi görmesine olanak verir.
  • Altın varak uygulaması bulunan mobilyalar klasik ve luxury mobilyalar sınıfına girer.

Altın oldukça maliyetli bir malzeme olduğu ve varaklama uygulaması uzmanlık gerektirdiği için gerçek altın ile varaklama işlemine tabi tutulmuş koltuk takımları ile diğer mobilyaların fiyatları üst seviyeden belirlenir..

Paylaş :
T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.